Nie będę się dzisiaj rozpisywać:) Bo i po co? Jeśli lubisz jabłka i cappuccino to ciasto bardzo Ci posmakuje bez mojego komentarza:)
Składniki na biszkopt:
Wykonanie:Składniki na biszkopt:
- 4 jajka;
- 0,5 szklanki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 szklanka mąki pszennej;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, nadal ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny w białkach. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml);
- 2 galaretki cytrynowe;
Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami, aż się rozpuszczą. Gdy galaretkę wsypujemy do jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce.
Składniki na krem:
- 0,5 l śmietany 30%;
- 750 g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej;
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną.
Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą.
piekne, cudowne, smakowite ! pozdrawiam ciepło, będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńAlinko, piękne to ciasto. Mnie by na pewno posmakowało :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, bardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńHello Alinka...
OdpowiedzUsuńYour cake surely looks yummylicious!
wczoraj zrobiłam :) wyszło mi ogromne hehe następnym razem wezmę większa blaszkę :)
OdpowiedzUsuńojej, ale ono musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWitam, szukałam w poprzez google bloga,który ukaże mi ciasta,ktore pamietam z wesela brata.
OdpowiedzUsuńI udało się. Od wyboru do koloru.Ogladajac zdjecia tych smakowitych ciast,czuje sie jak tym weselu.Dużo, smacznie,kolorowo.
Dziękuje.
Ola