wtorek, 5 lutego 2013

Ma'amoul

Od bardzo dawna byłam ciekawa tych ciasteczek, od dawna miałam foremkę niezbędną do ich upieczenia i tylko czasu brakowało, by je upiec:) W końcu zdecydowałam się na upieczenie i okazało się, że ciastka podbiły podniebienia tych, co mieli okazję ich skosztować:) 
Przy pierwszym ugryzieniu ciasteczka mina jedzących była bez wyrazu, ale po chwili już mówiła sama za siebie - smakuje:) Tak serio to ciastka rozpływają się w buzi i mają bardzo ciekawy smak.
Podczas pieczenia skorzystałam trochę z przepisu Atinki, a trochę z innych zagranicznych blogów.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka semoliny lub grysiku;
  • 2 łyżeczki ziarenek mahlab*;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 0,5 szklanki ciepłej wody;
  • 2 łyżeczki wody różanej;

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z semoliną lub grysikiem i drobno utłuczonym mahlabem, dodać masło, przemieszać mikserem, dodać wodę i wodę różaną, całość dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wyrobić na stolnicy, aż osiągnie gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie wyraźnie twarde należy dodać odrobinę więcej ciepłej wody i jeszcze raz je wyrobić.


Składniki na nadzienie:
  • 1,25 szklanki mielonych orzechów włoskich;
  • 0,75 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej;
  • 2 łyżki oliwy;

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa na nadzienie będzie trochę sypka, pomimo dodatku oliwy.

Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na niewielki placek grubości 4-5 mm, układamy w foremce, napełniamy wgłębienie foremki nadzieniem i zalepiamy ciastem. Następnie uderzamy foremką w blat stołu lub stolnicy, tak by ciasteczko wypadło z foremki.
Ciasteczka piec w 170st.C około 15 minut, aż delikatnie się zrumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem.

*semolina to rodzaj gruboziarnistej mąki lub drobnoziarnistej kaszy otrzymywanej z twardej pszenicy zwanej durum.
*mahlab to przyprawa w postaci suszonych nasion wiśni wonnej używana głównie w kuchni bliskowschodniej do wypieków.

Na zdjęciu foremka, której użyłam do formowania ciastek.




4 komentarze:

  1. Realmente exquisito me encanta tiene un aspecto perfecto y delicioso,abrazos y abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są i takie pyszne. Bardzo je lubię i mam chęć zrobić ponownie. Cudne są u Ciebie Alinko:)

    OdpowiedzUsuń