Bardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia.
Składniki:
- 4 duże jajka;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 200 g masła roztopionego;
- starta skórka z 1 cytryny;
- kilka kropel olejku cytrynowego;
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie.
Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy surowe ciasto, należy ją uprzednio dobrze wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.
Chodzi za mną od dawna...:) i jaka żółciutka wyszła, chyba super jajka miałaś co? :)
OdpowiedzUsuńJajka miałam super, bo duże, żółciutkie, pomarańczowe i z gniazda od szczęśliwej kurki z mojego podwórka przyniesione.
UsuńWitam . Właśnie piekę zobaczymy jaka wyjdzie , dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAle piękna żółciutka babka..
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam zdjęcie tej babki to aż chciało się powiedzieć.. ale cytrynowa. Właśnie z powodu tego niesamowitego pięknego koloru. Piękna i widać, że puszysta i czuję, że barrrrrdzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrynowe babki. :-)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńCo za kolor! Twoje kurki muszą być bardzo szczęśliwe!:)
OdpowiedzUsuńrany, rany! jaki kolor! jestem oczarowana:) oczywiście przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj :-) pychotka. Polałam górę polewą czekoladową, . Na pewno będę tu zaglądać często. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, cieszę się bardzo, że babka smakowała:)
Usuńuwielbiam takie cytrynowe ciasta
OdpowiedzUsuńApetyczna
OdpowiedzUsuńCo daje taki cytrynowo żółty kolor sok cytrynowy czy jajka?
OdpowiedzUsuńMiałam dobre wiejskie jaja i to dzięki nim mam wrażenie, że babka tak pięknie wygląda. Po części to też i zasługa światła przy robieniu zdjęcia. Babka może nie jest tak intensywnie żółta, ale i tak ma piękny cytrynowy kolor. U mnie goście i kolorem i smakiem byli zachwyceni!
UsuńUpiekłam tą babkę naprawdę pyszna właśnie zabieram się za pieczenie po raz drugi:)
OdpowiedzUsuńBoooooskie , dzisiaj robiłam i już nie ma.
OdpowiedzUsuńa powiedz mi pieczesz w termoobiegu czy bez ?
Piekę bez termoobiegu. Jakoś lepiej mi smakuje:)
UsuńDziś i ja postanowiłam spróbować ją upiec .Teraz jeszcze jest w piekarniku ,ale wygląda świetnie. Dziękuję za dobry i nieskomplikowany przepis.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPierwszy raz babeczkę piekłam w sobotę wyszła znakomita :) jutro piekę powtórnie na prośbę rodzinki. Bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam Basia M.
Właśnie upieklam i jest jeszcze w piekarniku. Za chwilkę wyciągnę i mam nadzieje, ze wyszła tak piekna jak Twoja...
OdpowiedzUsuń