sobota, 13 października 2012

Niemieckie ciasto ze śliwkami

Ciasto proste, szybkie i łatwe w wykonaniu i pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Eveny, skusiłam się i ciasto upiekłam. I nie żałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:)
Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":)


Składniki:
  • 180 g masła;
  • 160 g cukru pudru;
  • 4 jajka;
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej;
  • 225 g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • około 15 śliwek lub moreli;
  • 2 łyżki cukru pudru;

Wykonanie:
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo po jednym całym jajku, następnie dodać esencję waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch ciasta lekko wyrównać. 
Śliwki lub morele umyć, osuszyć i przepołowić na pół, wyjąć pestki. Owoce układać na cieście przeciętą stroną do góry. Ciasto piec w 180 st.C około 30 minut.
Po upieczeniu ciasto należy przestudzić i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Alinko,piękne to ciasto. Chętnie bym się poczęstowała, bo takie ciasta bardzo lubię
    :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń