Oj, szybko zniknęły z talerza. Przepis znalazłam w Cisteczkolandi. Pyszne były te muffinki:) Dziękuję za przepis.
Składniki:
W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 1750C.
Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek soku z limonki (cukier należy wymieszać dobrze z sokiem z limonki). Wierzch muffinek polanych lukrem można posypać startą skórką z limonki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 szklanki cukru;
- około 3/4 szklanki wiórków kokosowych;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 szklanka mleka lub maślanki;
- 2 łyżki rumu;
- 1 jajko;
W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 1750C.
Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek soku z limonki (cukier należy wymieszać dobrze z sokiem z limonki). Wierzch muffinek polanych lukrem można posypać startą skórką z limonki.
też mam zamiar następne babeczki napchać kokosem :) pyszotka te Twoje :)
OdpowiedzUsuńMniam, takie orzeźwiające, pyszne, urocze babeczki.:)
OdpowiedzUsuńpięknie sie prezentuja
OdpowiedzUsuńJejuku, ale mi przyjemno s c zrobiłaś Alinko :* teraz ja powinnam upiec, któryś z Twoich tortów, tylko czy dam radę... ;)
OdpowiedzUsuńmogę się poczęstować do kawki? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Cudne ! Zdecydowanie smaki minionego lata !
OdpowiedzUsuń