Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.
Joanna pisze, że ciasto jest pyszne i je poleca. Skorzystałam z
przepisu, bo zaintrygowała mnie masa, o której już słyszałam, ale
jeszcze jej nie przygotowywałam:) Bałam się, że masa będzie za słodka i
trochę sceptycznie do niej podeszłam. Okazało się, że masa fajnie
współgra z herbatnikami i ciastem biszkoptowym. Jeżeli zaś chodzi o
3Bita w całości to polecam upiec go wcześniej - musi poleżeć, żeby
herbatniki trochę zmiękły. U mnie ciacho było fajne po dwóch dniach:)
Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam, bo biszkopt upiekłam "po
swojemu", a z racji tego, że lubię ciasta wilgotne to je lekko
naponczowałam:)
Składniki na cisto biszkoptowe (wg mojego przepisu):
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, zimne przekroić na pół. Blaty biszkoptowe można delikatnie naponczować.
Składniki na poncz:
Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:)
Składniki na masę:
Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając.
Dodatkowo:
Składniki na cisto biszkoptowe (wg mojego przepisu):
- 6 jaj;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/4 szklanki kakao ciemnego;
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, zimne przekroić na pół. Blaty biszkoptowe można delikatnie naponczować.
Składniki na poncz:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty;
- mały kieliszek rumu lub kilka kropli aromatu rumowego;
Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:)
Składniki na masę:
- 25 dkg masła;
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g);
Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając.
Dodatkowo:
- 400 g herbatników szkolnych;
To moje ulubione ciasto! Dodaję jeszcze warstwę bitej śmietany, polecam http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/01/ciasto-3-bit.html :)
OdpowiedzUsuńciasto cudne,ja jednak mieszkam poza Polska,wiec mysle ,ze byloby super podac jakiej wielkosci jest to mleko,dziekuje,Maja38.
OdpowiedzUsuńJuż się robi:) Jest to mleko słodzone zagęszczone 8% tłuszczu, 533g (w Polsce to mleko w puszce). Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoooo, ale wygląda! ie jadłam go jeszcze, pomimo jego sławy.
OdpowiedzUsuńale wygląda świetnie.
To tego mleka nie gotujemy 2,5h?
OdpowiedzUsuńNie, nie gotujemy tego mleka. Przy ucieraniu kremu dobrze jest jak masło i mleko mają jednakową pokojową temperaturę.
UsuńCzy ciasto sie nie rozpada? I czy jest bardzo słodkie? Zastanawiam się czy nie lepiej dodac krakersy??
OdpowiedzUsuńNie robiłam tego ciasta z krakersami więc nie wiem jak smakuje. Ciasto nie rozpada się, bo ciastka zwilgotnieją od masy. Czasami nasączam je lekko kawą wymieszaną z likierem amaretto. Czy za słodkie? Dla mnie nie, ale to kwestia gustu.
UsuńProszę podać wymiar blechy na którym było pieczone to ciasto.Chcę żeby moje ciasto było równie wysokie i nie wiem czy nie muszę zwiększyć proporcji,dzięki!!
OdpowiedzUsuńForma o wymiarach 30x25 cm. Wymiary te są wymiarami dna formy.
Usuń