Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam.
Składniki na ciasto:
Wykonanie:Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 190 g margaryny;
- 3 żółtka;
- 2,5 łyżki cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy;
- 1,5 łyżki śmietany;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Do przesianej przez sito na stolnicę mąki dodać margarynę i siekać nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodać pozostałe składniki i szybko zarobić ciasto, które należy owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim dno i boki większej formy (formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek;
- 100 g cukru kryształu;
- 2 opakowania budyniu waniliowego;
- 250 ml soku jabłkowego;
- 4 łyżki wody;
- 100 g rodzynek;
- 6 łyżek rumu;
- cynamon do smaku;
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut, następnie osączyć je na sitku, przełożyć do salaterki i zalać rumem-odstawić na co najmniej 2 godziny. Umyte jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Włożyć jabłka do rondla, wlać wodę i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozprażą, dodać do nich cukier i wlać rozprowadzony w soku jabłkowym budyń. Całość gotować 5 minut. Do gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Składniki na masę kokosową:
- 200 g wiórków kokosowych;
- 125 ml mleka;
- 4 łyżki cukru;
Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając i wyłożyć na masę jabłkową.
Składniki na bezę:
- 5 białek;
- 120 g cukru kryształu;
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego;
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a piana będzie lśniąca, nie przerywając ubijania powoli wsypać kisiel i jeszcze chwilę ubijać. Bezę wyłożyć na masę kokosową.
fajnie wygląda z ta różową pianką ;))0
OdpowiedzUsuńwspaniałe jesienne ciacho!:D
OdpowiedzUsuńPiękna jest! Też robiłam z różową pianką, nie dość ,że smaczna to ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ależ apetycznie wygląda :-) Ponieważ jest klęska urodzaju jeśli chodzi o jabłka to chętnie skorzystam z tego przepisu :-)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam...... pyszniutkie ciasto :-))) Będzie często gościć na moim stole :-)
UsuńAlinko wpraszam się na kawalek, przepysznie się prezentuje ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa co mozna uzyc do rodzynek zamiast rumu??? wodke?
OdpowiedzUsuńMożna i wódkę i spirytus, a jak chcesz zapach rumu to do alkoholu dodaj kilka kropli aromatu rumowego.
Usuń