Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" w
nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Barbara A. W cieście
zaintrygował mnie smak mięty połączonej z czekoladą, no bo przecież to
musi być pyszne, nie inaczej:) Przepis trochę pozmieniałam, jak zawsze
zresztą:)W efekcie wyszło pyszne ciasto, które zdążyłam już upiec kilka
razy!:)
Składniki na ciasto:
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę i mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180oC.
Składniki na masę:
Syrop miętowy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika.
Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej.
Poncz:
Dekoracja:
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta nałożyć większe pół masy miętowej i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka;
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 25 dkg margaryny;
- 4 łyżki kakao;
- 1 cukier waniliowy;
- 0,5 szklanki wody;
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę i mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180oC.
Składniki na masę:
- 1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%;
- 2 łyżki cukru;
- 0,75 szklanki syropu miętowego;
- kilka kropli barwnika spożywczego w kolorze zielonym;
- 4 płaskie łyżki żelatyny instant;
Syrop miętowy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika.
Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej.
Poncz:
- 0,5 szklanki wody przegotowanej;
- 0,25 szklanki syropu miętowego;
Dekoracja:
- 100 g czekolady z nadzieniem miętowym;
- 4 łyżki śmietany lub mleka;
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta nałożyć większe pół masy miętowej i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Ale pyszne ciasto!!!!! Koniecznie muszę upiec, uwielbiam połączenie czekolady z miętą!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda...mam pytanie odnośnie tego syropu...co to konkretnie za syrop?
OdpowiedzUsuńKupiłam w Makro. To jest Bar Sirup, ale myślę że każdy syrop do drinków będzie i tutaj dobry:)
UsuńFajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, lubię połączenie czekolady i mięty :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:)
Usuńmięta i czekolada, niebo w gębie, robiłam kiedyś torta miętowego, pyszny był
OdpowiedzUsuńzrobiłam, pyszne :)
OdpowiedzUsuń