wtorek, 3 kwietnia 2012

Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem



Ciasto jest przepyszne!!! Przepis znalazłam tutaj. Dokonałam troszkę zmian:)






Składniki na biszkopt:
  • 160 g obranych migdałów;
  • 100 g cukru pudru;
  • 30 g mąki pszennej;
  • 6 białek;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 2 łyżeczki wody różanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:
Migdały zemleć razem z cukrem pudrem na drobny proszek Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wodę różaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180oC około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką.


Składniki na malinowe nadzienie:
  • 4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże);
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 0,25 szklanki zimnej wody;

Wykonanie:
Maliny zmiksować, podgrzać, dodać cukier i zagotować. Następnie zestawić z ognia i do gorących malin dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę.


Składniki na krem:
  • 8 żółtek;
  • 100 g cukru;
  • 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%);
  • 1 cukier waniliowy;
  • 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody);
  • 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata");

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając. Całość zagotować ponownie. Do gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać.


Składniki na glazurę:
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • 2 łyżki wody;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody);

Wykonanie:
Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić.


Przełożenie ciasta:
  • jeden blat biszkoptu;
  • 1/2 masy malinowej;
  • 1/2 kremu jajecznego;
  • drugi blat biszkopta;
  • 1/2 masy malinowej;
  • 1/2 kremu jajecznego;
  • glazura cytrynowa.

Wierzch udekorować malinami.
Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.



Uwagi:
Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją.

Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam ten krem dosyć mocno i podgrzewająć  miksowałam na szybkich obrotach. Posiadacze Termomixu będą w komfortowej sytuacji, bo taki krem wystarczy wlać do garnka Termomixa, nastawić temperaturę na 50 st.C i włączyć szybkie obroty (5 lub 6). Tak też ratowałam ten krem.
Krem lubi się zwarzyć podczas chłodzenia. Po ponownym podgrzaniu i chłodzeniu już było ok. 



32 komentarze:

  1. przepięknie wygląda to ciasto!!)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne ciasto!!!! Zapisuję, zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wysmienicie!
    Niezastapione na upaly

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie ! Jak Ty to robisz? Pięknie ucięte :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne placki, musze skorzystac z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest naprawdę boskie!
    ALinko zyczę Ci radosnych Świąt Wielkanocnych!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesołych Świąt Wielkanocnych Alinko! :*

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niesamowicie - zachęcona apetycznymi zdjęciami na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam ciasto kolejny raz, najpierw z truskawkami teraz z malinami. Jest przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Jakie one równiusieńkie! I z wodą różana :) I świeże malinki jeszcze zdobyłaś :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. teraz widzę, ze to wpis kwietniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo czekała Pani na krzepnięcie malin i kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezbyt długo. Maliny czy krem zawsze lekko mi już krzepną, jak wylewam je na blaszkę. Można też wylać lekko krzepnącą warstwę, włożyć do zamrażalnika na około 5 minut i wylewać na to następną warstwę. W zamrażalniku szybciej krem krzepnie niż ten, który czeka na stole:)

      Usuń
  13. mniam zjadło by sie

    OdpowiedzUsuń
  14. A CO TO JEST WODA RÓŻANA?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_r%C3%B3%C5%BCana

      Usuń
    2. A gdzie można kupić taką wodę różaną? Ona jest tak normalnie dostępna? Strasznie mi się to ciasto podoba i pomyślałam, że zrobię je jako tort na urodziny koleżanki. Tylko ta woda różana nie daje mi spokoju. Na wikipedię już weszłam:) Tylko gdzie kupić?

      Usuń
    3. Ja kupiłam w sklepie internetowym na www.arabskie.pl Myślę, że kupisz w sklepach z kuchnią z całego świata i na pewno w krajach arabskich: Tunezja, Maroko, Egipt, etc. W Turcji też widziałam.

      Usuń
  15. Pysznie wygląda...zresztą wszystkie Twoje ciasta i nie tylko ciasta pysznie wygląda..
    Zajrzyj przy okazji tutaj..http://robbed72.blogspot.com/2013/07/zmys-sodkosci.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Na jakiej wielkości blaszkę są te proporcje?
    Bożena2

    OdpowiedzUsuń
  17. podziwiam Twój kunszt! Jest przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne ciasto, no i ten krem zółtkowy jest intrygujący! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam! Właśnie robię to ciasto, ale ani maliny ani masa mi zastyga, nie wiem, może za mało dałam żelatyny, wstawiłam do lodówki obydwie masy, zobaczę co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, daj znać czy masy się zastygły. U mnie takich problemów nie było chociaż ciasto to robiłam już kilka razy.

      Usuń
  20. bardzo smaczne przepisy i śliczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, w którym momenci krem się zwarza ??? i kiedy je jeszcze raz zagotować ?- razem ze śmietaną czy tylko jajeczny ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem się lubi zwarzyć przy studzeniu masy jajecznej. W takim wypadku trzeba na nowo te masę podgrzać cały czas miksując na dużych obrotach miksera (masa jajeczna bez śmietany!). Koleżance ostatnio krem się zwarzył, ale nie przejmowała się tym:) Połączyła taki z resztą składników i ponoć było ok. Mnie samej ostatnio się nie zwarzył. I w sumie to nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje:(

      Usuń
  22. wspaniale ciasto bardzo pysze uwielbiam i polecam .

    OdpowiedzUsuń