Przepyszna!!! I to jest nie tylko moje zdanie:) Rolada
rozpływa się w ustach. Przepis wykorzystam jeszcze i to myślę, że wiele
razy:) Dla mnie samo ciasto biszkoptowe w tej roladzie jest wyśmienite,
myślę że to dzięki dodatkowi czekolady. Samo nadzienie zaś to czysta
poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę
się, że wzięłam udział w kolejnej edycji Weekendowej Cukierni
i żałuję tylko, że nie zdążyłam upiec polecanego sernika. Na pewno to
nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni
Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo
interesującego bloga Sweet Spoon.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać do ubitych białek cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180oC. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas rolowania. Po upieczeniu ciasto natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem waniliowym (papierem do pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Składniki na krem:
Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników.
Składniki na polewę:
Masło rozpuścić razem z czekoladą na małym ogniu, cały czas przy tym mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Roladę natychmiast posmarować kremem, ułożyć maliny i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu polać przygotowaną polewą (polałam polewą przed schłodzeniem).
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka;
- 100 g drobnego cukru kryształu;
- 100 g mąki pszennej;
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 łyżki kakao;
- 50 g startej gorzkiej czekolady;
- 1 cukier waniliowy - 16g;
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać do ubitych białek cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180oC. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas rolowania. Po upieczeniu ciasto natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem waniliowym (papierem do pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone;
- 50 ml śmietany 18%;
- 2 łyżki cukru pudru;
Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady;
- 30 g masła;
- 250 g malin lub wiśni;
Masło rozpuścić razem z czekoladą na małym ogniu, cały czas przy tym mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Roladę natychmiast posmarować kremem, ułożyć maliny i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu polać przygotowaną polewą (polałam polewą przed schłodzeniem).
Zobaczyłam to ciasto i wpadłam w zachwyt. Nie mówiąc już o wilczym apetycie na nie! Przepięknie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa:) Ciasto jest pyszne a do tego można pokombinować z owocami:)
UsuńPiękna!:) Ja się właśnie przymierzam do rolady na święta, ale brzoskwiniowej:)
OdpowiedzUsuńPiękna i apetyczna, bardzo ładnie się prezentuje, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCoś pięknego!!! muszę koniecznie wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńChetnie bym się poczęstowała taka roladką :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać kiedy wpadniesz, będzie okazja ponownie ją przygotować:)
UsuńAlinko, cudownie wygląda ta roladka!
OdpowiedzUsuńPowiedz,czy Ty przenosisz przepisy z tamtego blogu,? Pytam, bo Ola ze Sweet Spoon ostatnio pojawiła się w maju 2011... Szkoda,że nie ma czasu już na bloga, bardzo lubiłam do niej zaglądać i zagladam czasem czekając aż wróci.
Tak Majanko, powoli przenoszę moje przepisy. Tutaj czuję się lepiej i znajomym bardziej się podoba. Ja też czasem czekam na kogoś i czekam, ale najgorsze jest to, że niektórzy kasują swoje blogi. Miałam tak z takim jednym francuskim, co go uwielbiałam, ale dziewczyna skasowała a ja do dziś żałuję, że niektórych przepisów sobie nie skopiowałam:( A były warte grzechu, myślę:)
Usuń