wtorek, 20 marca 2012

BLANC-MANGER Z WIŚNIAMI

Miałam ochotę na jakiś deserek i zaczęłam szukać, szukać... Ten, może ten... i w końcu trafiłam na coś, na czym swoją uwagę skupiłam troszkę dłużej...:) Deserek zrobiłam, skosztowałam... i nie żałowałam czasu włożonego w przygotowanie tego cuda:) Cuda, bo nie tylko podniebienie, ale i oko deserek cieszył:) Przepis pochodzi z fantastycznego i ciekawego bloga Karolci.



Składniki na 4 porcje:
  • 250 g migdałów bez skórki;
  • 375 ml mleka;
  • 250 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18% tłuszczu);
  • 50 g drobnego cukru;
  • 1 łyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny;

Składniki na wiśnie w syropie:
  • 125 g mrożonych wiśni;
  • 50 g cukru;
  • 50 ml wody;
  • sok z 1/4 cytryny;

Wykonanie:

1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie wycisnąć.
2. Migdały zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki, większe jednak od mielonych migdałów dostępnych w sprzedaży.
3. Dwie łyżki migdałów odłożyć do dekoracji. Resztę migdałów przełożyć do rondelka, wymieszać z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić przez 10 minut pod przykryciem.
4. W między czasie w miseczce wymieszać śmietankę z cukrem i (jeśli używamy) z agarem w proszku (żelatyny jeszcze nie dodawać).
5. Mleko wraz z migdałami przecedzić przez sitko do drugiego garnka dociskając drewnianą łyżką tak, aby do garnuszka wleciało jak najwięcej mleka. Do przecedzonego migdałowego mleka dodać śmietankę z agarem i dokładnie wymieszać. Jeżeli, zamiast agaru używamy żelatyny to również dodajemy ją do garnka. Garnek z miksturą ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do czasu, aż zacznie wrzeć (nie gotować!), a agar lub żelatyna się rozpuszczą (agar wymaga nieco dłuższego podgrzewania niż żelatyna).
6. Miksturę ponownie przecedzić przez sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać wiśnie. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (wiśnie można zachować w całości lub gotować do czasu, aż zaczną się rozpadać). Pozostawić do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Wiśnie w syropie można przechowywać w lodówce przez tydzień.

2 komentarze:

  1. Alinko jak miło Cię widzieć :) I ja tu ładnie u Ciebie, zdjęcia większe i tak przejrzyście :) Super! Wiesz, ja też chciałam się przenieść, myślałam o blogspocie, niestety ktoś sobie perfidnie nazwę ,,pożyczył", a innej nie chce :( No niewazne, zrobie mały lifting i pomęczę sie dalej na bloxie chyba. Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba:) Dziękuję za miłe słowa. Ja też długo nosiłam się z zamiarem o przeprowadzce, aż w końcu to zrobiłam i nie żałuję:) Kochana zatem czekam i na Ciebie tutaj hehe:) Pozdrawiam

      Usuń