Najpierw zobaczyłam to ciasto na blogu "Palachinka", potem ciasto upiekła Evenka.
I to Evenka ostatecznie skusiła mnie na upieczenie tego torcika, bo to w
sumie mały tort. Ciacho pyszne, rozpływa się w ustach i powiem Wam
wszystkim miłe Panie, że z komentarzy, jakie pojawiły się na innych
blogach pod tym przepisem wynika, że nie jednemu mężowi ciasto bardzo
smakuje...:)
Składniki na biszkopt (będą potrzebne 2):
Składniki na krem:
Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Składniki na polewę:
Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy.
Składniki na biszkopt (będą potrzebne 2):
- 2 jajka;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1,5 łyżki kakao;
- 2 łyżki ciepłej wody;
Składniki na krem:
- 670 ml mleka;
- 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
- 2,5 łyżki cukru;
- 70 g białej czekolady;
- 170 g margaryny (dałam masło);
- 100 g cukru pudru;
Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Składniki na polewę:
- 140 g mlecznej czekolady;
- 3 łyżki mleka;
- 2,5 łyżki cukru;
- 100 g margaryny (dałam masło);
Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy.
Wygląda cudownie i kremowo. Uwielbiam wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, lubię takie mięciutkie, rozpływające się ciasta:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za słodyczami, ale to ciasto musi być pyszne, od razu slinka leci jak sie patrzy na fotkę :-)
OdpowiedzUsuńKrem katastrofa...sama margaryna:(trzeba mniej....
OdpowiedzUsuńDlatego lepiej dać masło zamiast margaryny. W przepisie podałam te i te wersję, bo tak było w oryginale. Ja zawsze do kremu dodaję prawdziwe masło. Jeżeli dasz mniej masła to krem może się zwarzyć. Już przy podanych składnikach trzeba uważać, by nie doszło do katastrofy, czyli zwarzenia się kremu. Poza tym wcale tego masła tak dużo nie jest, bo w masie maślanej na 1/2 l mleka idzie 200-250 g masła, a tutaj mleka jest więcej. Tak nawiasem mówiąc, to myślę, że smak masy to sprawa gustu. Zatem nie wcale taka znowu katastrofa! Mnie tam ciasto smakowało, innym też:)
Usuńupiekłam to ciasto na złote gody moich rodziców. Było rewelacyjne. Przepyszne.
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto. Powiem tak dobre typowe ciacho. Chociaż biszkopty nie urosły tak wysokie jak na zdjęciu zamieszczonym.
OdpowiedzUsuńOgólnie bardzo smaczne ale na drugi nawet trzeci dzień jak się smaki przegryzą,,,
Pozdrawiam...