czwartek, 29 marca 2012

Ciasto "Milka"

Najpierw zobaczyłam to ciasto na blogu "Palachinka", potem ciasto upiekła Evenka. I to Evenka ostatecznie skusiła mnie na upieczenie tego torcika, bo to w sumie mały tort. Ciacho pyszne, rozpływa się w ustach i powiem Wam wszystkim miłe Panie, że z komentarzy, jakie pojawiły się na innych blogach pod tym przepisem wynika, że nie jednemu mężowi ciasto bardzo smakuje...:)



Składniki na biszkopt (będą potrzebne 2):
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1,5 łyżki kakao;
  • 2 łyżki ciepłej wody;
Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt.

Składniki na krem:
  • 670 ml mleka;
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • 70 g białej czekolady;
  • 170 g margaryny (dałam masło);
  • 100 g cukru pudru;
Wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić.
Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. 

Składniki na polewę:
  • 140 g mlecznej czekolady;
  • 3 łyżki mleka;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • 100 g margaryny (dałam masło);
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy.

7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie i kremowo. Uwielbiam wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, lubię takie mięciutkie, rozpływające się ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za słodyczami, ale to ciasto musi być pyszne, od razu slinka leci jak sie patrzy na fotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem katastrofa...sama margaryna:(trzeba mniej....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego lepiej dać masło zamiast margaryny. W przepisie podałam te i te wersję, bo tak było w oryginale. Ja zawsze do kremu dodaję prawdziwe masło. Jeżeli dasz mniej masła to krem może się zwarzyć. Już przy podanych składnikach trzeba uważać, by nie doszło do katastrofy, czyli zwarzenia się kremu. Poza tym wcale tego masła tak dużo nie jest, bo w masie maślanej na 1/2 l mleka idzie 200-250 g masła, a tutaj mleka jest więcej. Tak nawiasem mówiąc, to myślę, że smak masy to sprawa gustu. Zatem nie wcale taka znowu katastrofa! Mnie tam ciasto smakowało, innym też:)

      Usuń
  5. upiekłam to ciasto na złote gody moich rodziców. Było rewelacyjne. Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ciasto. Powiem tak dobre typowe ciacho. Chociaż biszkopty nie urosły tak wysokie jak na zdjęciu zamieszczonym.
    Ogólnie bardzo smaczne ale na drugi nawet trzeci dzień jak się smaki przegryzą,,,
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń