To ciasto to nie lada smakołyk dla dzieci i małych i dużych:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 czubata szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca i gładka. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.
Składniki na masę piankową:
- 500 ml śmietanki 30%;
- 2 śmietany w proszku "Śnieżka";
- 1 cukier waniliowy;
- 2 łyżki cukru;
- 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g);
- 3 galaretki truskawkowe;
- 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek;
- 1 szklanka pokrojonych truskawek;
Wykonanie:
Schłodzoną
śmietankę lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając śmietanę
dosypywać "Śnieżki" i całość ubić na sztywno. Następnie, cały czas
miksując dodawać kolejno serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i
rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone
truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć
biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem.
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji;
- 1 galaretka truskawkowa;
Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową.
Moje uwagi:
Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej się nam przekroi następnego dnia.
Rewelacja! Takie ciasta kocham latem, oj tak :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Uwielbiam ciasta z truskawkami!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego biszkopta z masą owocową. Wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńAle piękne...
OdpowiedzUsuńA jak rozrobic galaretki? Tak jak w przepisie? Mnie masa wyszła bardzo rzadka:/
OdpowiedzUsuńWłóż do lodówki, powinno się ściąć. Nie patrzyłam dawno na ten przepis, bo robię to ciasto z pamięci, ale ja metodą prób i błędów zostałam na 3/4 szklanki wody:) W przepisie już dopisałam. Przepraszam za moje gapiostwo.
UsuńWygląda pysznie już wiem co mam zrobić niedługo:)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam to ciasto wszystkim bardzo smakowało...jest rewelacyjne...ale zgubiłam ten przepis :( na szczęście po kilku godzinach przegladania przepisów na ciasta z truskawkami wreszcie go znalazłam :):):):):) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń3 galaretki razem w 3/4 szklance wody, czy każdą oddzialnie?
OdpowiedzUsuńrazem:)
UsuńTruskawki mogą być mrożone, takie z paczki?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być mrożone.
UsuńCzy galaretki 3 sztuki wymieszać w 3/4 wodzie gorącej i dodatkowo jedna do dekoracji?
OdpowiedzUsuń3 galaretki w 3/4 szklanki wody, na wierzch ciasta oddzielna galaretka (tak jak pisze w przepisie)
Usuń