sobota, 1 marca 2014

Tartaletki z jabłkami



Kruche ciasto i jabłkowe nadzienie z odrobiną cynamonu, dodatkiem może być kleks bitej śmietany... to wszystko sprawia, że tartaletki rozpływają się w ustach... Polecam:)





 Składniki na ciasto kruche:
  • 225 g masła lub margaryny;
  • 3 żółtka;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • szczypta soli;
  • 280-300 g mąki pszennej;
  • 5-6 łyżek zimnej wody;

Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sito, dodać sól i schłodzone masło lub margarynę. Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 2 godziny do lodówki.


Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 5-6 średniej wielkości jabłek;
  • około 6 łyżek cukru kryształu;
  • cynamon do smaku;
  • 1 czubata łyżka masła;

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondla z grubym dnem włożyć masło i jabłka, smażyć do momentu, aż jabłka się lekko uprażą. Następnie dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić.

Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny krążek (tym razem może być cieńszy) i położyć na wierzchu nadzienia. Wierzch tartaletki nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Gotowe ciastka włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec około 40 minut do momentu, aż uzyskają piękny złoty kolor..

Upieczone tartaletki dobrze wystudzić, następnie delikatnie wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.








3 komentarze: