sobota, 27 lipca 2013

Rurki

Są przepyszne, najlepiej zacząć je jeść w następnym dniu po upieczeniu i nadzianiu kremem. Wszystkim smakują:) Mnie zresztą też:)






Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej;
  • 1,5 kostki margaryny "Kasia" lub masła; 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;


Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę lub masło i posiekać tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 2000C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre.


Składniki na krem:
  • 3/4 l mleka;
  • 7 żółtek;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;


Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do garnka i wymieszać."Mieszankę" podgrzewać, aż do zagotowania (należy przy tym cały czas mieszać, by budyń się nie przypalił). Budyń ostudzić.

  • 2 kostki masła;
  • 1 kieliszek rumu lub spirytusu;

Masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń, cały czas przy tym ucierając. Na końcu masę budyniową połączyć z alkoholem.
Gotowym kremem nadziewać przy pomocy szprycy, wystudzone rurki.


8 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie wyglądają. Chętnie zjadłabym jedną. Mam pytanie ile rurek wychodzi z takiej porcji składników? Mam ochotę je zrobić, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają rewelacyjnie:) pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne są! I dobry krem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetycznie wyglądają :o)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne! mam na takie od dawna straszną ochot:)

    OdpowiedzUsuń
  6. też czasami robię ale nie pomyślałam, żeby kroić radełkiem - u Ciebie wyglądają ślicznie:-)
    Bardzo smaczny blog:-D będę zaglądać częściej:-)

    OdpowiedzUsuń