Lekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 500 g sera śmietankowego (z wiaderka);
- 200 ml śmietanki 30%;
- 0,75 szklanki cukru pudru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy;
- 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody;
- 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego;
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek;
- 150 g biszkoptów;
- 2 galaretki truskawkowe;
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny.
Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Uwagi:
1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale można przygotować sernik w formie o średnicy 26 cm (jak podaje autorka przepisu);
2. Ser z żelatyną bardzo szybko tężeje, radzę więc działać sprawnie przy wylewaniu masy do formy.
3. Galaretki rozrobiłam w 3 szklankach wody (były duże upały:)).
Wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki na zimno wakacyjną porą.
OdpowiedzUsuńobłędny ten serniczek:) wspaniały!
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOch, zjadłabym taki truskawkowy. Wygląda cudownie Alinko!:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńZrobilam na wlasnym biszkopcie i tez swietnie wyszlo. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńAle pyszności... Serniczek wygląda rewelacyjnie. Może teraz wersja z borówkami, skoro truskawki już prawie się kończą?:>
OdpowiedzUsuń