niedziela, 21 lipca 2013

Sernik na zimno z truskawkami

Lekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj.



Składniki:
  • 500 g sera śmietankowego (z wiaderka);
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 0,75 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy;
  • 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody;
  • 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego;
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek;
  • 150 g biszkoptów;
  • 2 galaretki truskawkowe;

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny.
Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.


Uwagi:

1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale można przygotować sernik w formie o średnicy 26 cm (jak podaje autorka przepisu);
2. Ser z żelatyną bardzo szybko tężeje, radzę więc działać sprawnie przy wylewaniu masy do formy.
3. Galaretki rozrobiłam w 3 szklankach wody (były duże upały:)).

9 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki na zimno wakacyjną porą.

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędny ten serniczek:) wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiał smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, zjadłabym taki truskawkowy. Wygląda cudownie Alinko!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam na wlasnym biszkopcie i tez swietnie wyszlo. Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności... Serniczek wygląda rewelacyjnie. Może teraz wersja z borówkami, skoro truskawki już prawie się kończą?:>

    OdpowiedzUsuń