Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka. Dla miłośników chałwy i nie tylko! Bardzo polecam, bo równie dobrze smakują zarówno z filiżanką kawy jak i szklanką mleka. Ciasteczka smakowały i domownikom i koleżankom z pracy... myślę, że więcej na temat ich smaku pisać nie muszę:)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na około 45 ciasteczek:
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na około 45 ciasteczek:
- 1 szklanka tahini (pasty sezamowej)*;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka cukru pudru (może być i cukier kryształ);
- 200 g miękkiego masła;
- 2 łyżki wody;
- ziarna sezamu do dekoracji;
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Z masy (będzie dosyć tłusta) uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i posypać odrobiną sezamu. Sezam na ciasteczkach przyklepać ponownie (ja robiłam to łyżką). Ciastka ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym (układać w odstępach, gdyż ciasteczka rosną). Ciastka piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 st.C.
* tahini to pasta sezamowa, którą kupiłam w świetnym sklepie internetowym arabskie.pl, który Wam serdecznie polecam:)
ojejku, ale one cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMmm,ale pyszne te ciasteczka! Śliczne są.
OdpowiedzUsuńJak zdobędę pastę sezamową to się na nie skuszę. Smakowicie się prezentują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
pychota! z chałwą jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń