poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tiramisu cupcakes

Hm... pychotka:) Lekko kawowe ciasto, w środku mascarpone z kawą i amaretto, a na wierzchu czapa bitej śmietany z serkiem mascarpone... Pięknie brzmi prawda? Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, a szczególnie zwolennikom kawy i lekkiej puszystej śmietanki:)


Składniki na 24 sztuki:
  • 330 g mąki pszennej;
  • 20 g proszku do pieczenia;
  • 310 g cukru kryształu;
  • 20 g mazeiny;
  • 1,5 łyżeczki kawy instant w proszku;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 150 g białka;
  • 250 ml pełnego mleka lub śmietanki 30%;
  • 170 g masła (w temperaturze pokojowej);
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę pszenną, mazeinę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać masło pokrojone w kostkę i dobrze razem wymieszać mikserem. W drugiej misce wymieszać białka, mleko (lub śmietankę), ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody (2-3 łyżki). Wymieszane składniki wlać do miski z sypkimi składnikami i lekko wymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 150 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki śmietany 30%;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżka mocnej kawy;
  • 1 łyżka amaretto;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem wymieszać.
W każdej muffince zrobić otwór (wydrążyć dziurę). Otwory napełnić nadzieniem, tak aby były całkowicie wypełnione. Ciasto z wydrążonych otworów można zjeść:)

Składniki na dekorację:
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • 250 g serka mascarpone;
  • kakao ciemne do posypania;
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (około 5 łyżek) i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę podgrzać nad palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy. 
Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko).



9 komentarzy:

  1. Sama się nad tym zastanawiałam:) Myślę, że gdy dodasz mazeinę to ciasto jest podobne do ciasta ucieranego. Mazeina to skrobia kukurydziana i myślę, że z powodzeniem można zastąpić ją mąką ziemniaczaną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To skrobia kukurydziana. Tak jak skrobia ziemniaczana:) Bardzo podobna:)

      Usuń
  3. ależ zgłodniałam:) na sam widok tych boskich babeczek mam ochotę na kolejne śniadanie, zaraz po śniadaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo smakowicie, zrobię je na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne są Alinko! Widać,że pyszne ,no i takie eleganckie:)

    OdpowiedzUsuń