Hm... pychotka:) Lekko kawowe ciasto, w środku mascarpone z kawą i amaretto, a na wierzchu czapa bitej śmietany z serkiem mascarpone... Pięknie brzmi prawda? Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, a szczególnie zwolennikom kawy i lekkiej puszystej śmietanki:)
Składniki na 24 sztuki:
Wykonanie:Składniki na 24 sztuki:
- 330 g mąki pszennej;
- 20 g proszku do pieczenia;
- 310 g cukru kryształu;
- 20 g mazeiny;
- 1,5 łyżeczki kawy instant w proszku;
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- 150 g białka;
- 250 ml pełnego mleka lub śmietanki 30%;
- 170 g masła (w temperaturze pokojowej);
W misce wymieszać mąkę pszenną, mazeinę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać masło pokrojone w kostkę i dobrze razem wymieszać mikserem. W drugiej misce wymieszać białka, mleko (lub śmietankę), ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody (2-3 łyżki). Wymieszane składniki wlać do miski z sypkimi składnikami i lekko wymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić.
Składniki na nadzienie:
- 150 g serka mascarpone;
- 3 łyżki śmietany 30%;
- 100 g cukru pudru;
- 1 łyżka mocnej kawy;
- 1 łyżka amaretto;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
Wszystkie składniki razem wymieszać.
W każdej muffince zrobić otwór (wydrążyć dziurę). Otwory napełnić nadzieniem, tak aby były całkowicie wypełnione. Ciasto z wydrążonych otworów można zjeść:)
Składniki na dekorację:
- 200 ml śmietanki 30%;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 250 g serka mascarpone;
- kakao ciemne do posypania;
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (około 5 łyżek) i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę podgrzać nad palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy.
Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko).
a mazeina co daje w tym przepisie ?
OdpowiedzUsuńSama się nad tym zastanawiałam:) Myślę, że gdy dodasz mazeinę to ciasto jest podobne do ciasta ucieranego. Mazeina to skrobia kukurydziana i myślę, że z powodzeniem można zastąpić ją mąką ziemniaczaną:)
OdpowiedzUsuńCo to jest mazeina ?
OdpowiedzUsuńTo skrobia kukurydziana. Tak jak skrobia ziemniaczana:) Bardzo podobna:)
UsuńApetyczne! Porywam kilka:)
OdpowiedzUsuńależ zgłodniałam:) na sam widok tych boskich babeczek mam ochotę na kolejne śniadanie, zaraz po śniadaniu;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie, zrobię je na pewno:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne są Alinko! Widać,że pyszne ,no i takie eleganckie:)
OdpowiedzUsuńUrocze ;-)
OdpowiedzUsuń