Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 30 g świeżych drożdży;
- 125 ml śmietany 18%;
- 150 g masła;
- 150 g margaryny;
- 2 całe jajka;
- 3 żółtka jajek;
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło i margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka i krążek zlepiać tylko na środku, boków nie zlepiamy. Każdy pierożek moczyć z jednej strony w białku, a następnie w cukrze krysztale. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać pierożki (moczoną stroną do góry). Przy układaniu pierożków należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną. Pierożki piec w temperaturze 180 stopni C około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone lekko przestudzić i wykładać na tackę.
Uwaga: Z podanej proporcji składników wychodzi spora porcja:)
Muszą być przepyszne! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś ale z ciasta serowego :)
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńnapewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńpycha:D
OdpowiedzUsuńjadam podobne w cieście francuskim, są wspaniałe, ale takie drożdżowe muszą byc jeszcze lepsze:D
Takie przepisy są najlepsze!:)
OdpowiedzUsuńO tak, kto upiecze nie pożałuje,istne delicje:) ,piekę kolejny już raz-Bożena.
OdpowiedzUsuń