poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kotlety drobiowe inaczej

Może dzisiaj z innej beczki:) Nie na słodko, ale wytrawnie i obiadowo:) Piersi z kurczaka w innej odsłonie, bo znajdziesz tam i szynkę i serek żółty i paprykę... Polecam na niedzielny obiad i nie tylko:)


Dla 4 osób:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka;
  • 4 plastry szynki gotowanej;
  • 4 plastry sera żółtego;
  • 1 mała czerwona papryka (może być konserwowa);
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki sezamu;
  • tarta bułka;
  • zioła prowansalskie;
  • pieprz ziołowy;
  • sok z 1 małej cytryny;
  • sól;

Wykonanie:
Piersi z kurczaka opłukać i delikatnie rozbić na cienkie placki ( ja to robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką.
Jajka lekko rozbełtać (można dodać trochę mleka). Przygotowane piersi moczyć w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smażyłam na dosyć sporej ilości oleju.

7 komentarzy: