Ten sernik piekę od wielu lat i powiem wam, że go uwielbiam!!! Zresztą nie tylko ja go uwielbiam:)
Składniki na ciasto:
Mąkę pszenną, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło i posiekać z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajo i żółtka i zagnieść ciasto (czasami mam trudności z zagnieceniem ciasta, wtedy dodaję 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany, łatwiej ciasto się zagniecie). 3/4 ciasta schłodzić przez 1h w lodówce, pozostałe 1/4 ciasta zamrozić lekko w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze pergaminowym, przełożyć do formy prostokątnej (40cm x 25cm) lub tortownicy (32 cm). Forma musi być ciastem dokładnie wyłożona - spód i brzegi formy do samej góry.
Składniki na masę serową:
Ser zemleć w maszynce. Masło z cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas przy tym ucierając. Następnie dodawać po trochę sera i ucierać, aż znikną zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175oC ). Piec około 1 godzinę i 15 minut.
Sernik jest dosyć wysoki. Jeżeli masz mniejszą formę, to odpowiednio zmniejsz ilość składników:)
Składniki na ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej;
- 20 dkg masła;
- 20 dkg cukru pudru;
- 2 łyżki ciemnego kakao;
- 1 całe jajo;
- 2 żółtka;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
Mąkę pszenną, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło i posiekać z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajo i żółtka i zagnieść ciasto (czasami mam trudności z zagnieceniem ciasta, wtedy dodaję 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany, łatwiej ciasto się zagniecie). 3/4 ciasta schłodzić przez 1h w lodówce, pozostałe 1/4 ciasta zamrozić lekko w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze pergaminowym, przełożyć do formy prostokątnej (40cm x 25cm) lub tortownicy (32 cm). Forma musi być ciastem dokładnie wyłożona - spód i brzegi formy do samej góry.
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg sera białego półtłustego;
- 30 dkg cukru pudru;
- 12 dkg masła;
- 10 żółtek;
- 10 białek +2 co pozostały od ciasta;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo Sernix;
- olejek pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy;
- bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki (około 5 łyżek) i skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę (około 5 łyżek);
Ser zemleć w maszynce. Masło z cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas przy tym ucierając. Następnie dodawać po trochę sera i ucierać, aż znikną zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175oC ). Piec około 1 godzinę i 15 minut.
Sernik jest dosyć wysoki. Jeżeli masz mniejszą formę, to odpowiednio zmniejsz ilość składników:)
Potwierdzam, ja również kocham serniczki!twój prezentuje się wspaniale, narobiłaś mi wielkiego smaczka. Chyba się do ciebie wproszę na kawałeczek:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiękny serniczek! wieki takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńja tez go uwielbiam ale bez smieci w srodku typu rodzynki itp.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubimy ten sernik!:) Pyszności:)
OdpowiedzUsuńWspanialy Alinko! Kocham serniki :)
OdpowiedzUsuńUsciski:*
Chyba wszyscy kochają serniki, można je robić na różne sposoby więc chyba nigdy się nie znudzą, ostatnio wypróbowałam twarożek sernikowy w wiaderku z Lidla, serniczek wyszedł bardzo puszysty.
OdpowiedzUsuńbol kremalı çok güzel olmuş,ellerine sağılık.
OdpowiedzUsuń