poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Kuleczki bananowe

Banan i czekolada... Pyszności!! Przepis pochodzi ze Słowacji od pewnej miłej słowaczki:) Polecam te kuleczki, bo robi się je szybko i zaskakują swoim wyglądem. Najlepsze są następnego dnia, kiedy biszkopty zmiękną pod urokiem banana...:)


 
Składniki:
  • 3  spore banany;
  • 1 opakowanie okrągłych malutkich biszkoptów;
  • 15 dkg czekolady gorzkiej (ja mam ulubioną E.Wedel);
  • 9 dkg margaryny (najlepsza Planta);

Wykonanie:
Banany obrać ze skóry i pokroić w plastry ( najlepiej około 0,5 cm grubości). Biszkopty przełożyć bananami. Rozpuścić, najlepiej w mikrofali margarynę Plantę, następnie pokruszyć do niej czekoladę i ponownie rozpuścić w kuchence. W ciepłej polewie zanurzać biszkopty przełożone bananami  i układać je na deseczce wyłożonej folią aluminiową lub papierem pergaminowym. Pozostawić do zastygnięcia. Biszkopty najlepiej nabijać na wykałaczkę i przy jej pomocy zanurzać w polewie.  



13 komentarzy: