Sernik ten piekłam już kilka razy i za każdym razem był
bardzo smaczny. Połączenie sera z jabłkiem jest wyborne. Serniczek jest
lekko wilgotny o winnym smaku. Przepis z bloga Dorotki.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 125 g margaryny;
- 2 żółtka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść
ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto
rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec w temperaturze 190-200oC przez 15-20 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego białego sera;
- 250 ml kwaśnej śmietany;
- 120 g margaryny;
- 1,5 szklanki cukru pudru;
- 4 jajka (białka oddzielić od żółtek);
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru;
- około 30 g cukru waniliowego;
Ponadto:
- 800 g jabłek;
Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i nadal
ucierać. Cały czas ucierając do masy wlewać powoli śmietanę. Białka ubić
na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać.
Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka
wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temperaturze 170-180oC przez około 45 minut.
Ciasto ostudzić i udekorować według własnego uznania.
Pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam sernik z jabłkami na Wielkanoc, jest pyszny!:)
OdpowiedzUsuńO tak, to jest pyszny sernik! Robiłam go i bardzo nas zachwycił:)
OdpowiedzUsuńNiby takie proste połączenie, ale jakże smaczne, prawda?:)
Pycha serniczek
OdpowiedzUsuńboski serniczek :)
OdpowiedzUsuńPychotka to ciasto
OdpowiedzUsuńczy można użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńOsobiście nie używam. Myślę, że można, ważne żeby ser nie był wodnisty bo tym samym będzie ciężki i zbyt zbity po upieczeniu.
Usuń