wtorek, 3 kwietnia 2012

Krem z awokado z różowym grejpfrutem

Deserek ten zobaczyłam u Majanki. Od razu wzbudził on moją ciekawość, bo zaintrygował mnie smak awokado w wersji słodkiej. I muszę Wam powiedzieć, że deser nawet mi smakował. Kolor intrygujący i smak intrygujący... czegóż chcieć więcej?



Składniki na 2 porcje (nie duże):
  • 1 duże awokado;
  • sok z połowy limonki;
  • 3 łyżki cukru trzcinowego;
  • 1 grejpfrut różowy;
Wykonanie:
Obrać awokado, wypestkować i wrzucić do blendera, dodać sok z limonki i cukier trzcinowy. Składniki razem zmiksować. Grejpfruta obrać ze skóry i albedo. Układać w nie dużych pucharkach warstwami: kawałki grejpfruta, mus z awokado, kawałki grejpfruta, mus z awokado. Na wierzch można położyć trochę grejpfruta. Deser podawać schłodzony.
Jeśli chodzi o awokado, to ja przekroiłam je na pół w zielonej łupinie, wyjęłam pestkę, a miąższ wydrążyłam łyżką. Wiem, że to co napisałam jest banalne, ale jestem pewna, że nie wszyscy wiedzą, że właśnie w ten sposób można "załatwić sprawę" z awokado:)

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepieknie to wyglada, ta zielen z rozem - rewelacja!
    chociaz nie wiem, czy bym sie odwazyla - ja awokado uwielbiam... ale z sola :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny no nie ?:))
    Pięknie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam taki deser w restauracji i był rewelacyjny, dlatego zaczęłam szukać przepisu w internecie. Mus był lekki i delikatny, z lekkim posmakiem słodkawo-kwaskowym (nie wiem, ile dali cukru, te 3 łyżki to chyba za dużo, ale trzeba spróbować). Na wierzchu można wetknąć listki mięty. Super orzeźwiający deser na lato. Polecam!

    OdpowiedzUsuń