Szybki cieniutki biszkopcik, masło, nutella, trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna!
Składniki na ciasto:
- 5 średnich jajek;
- 2/3 szklanki cukru kryształu;
- 2 łyżki kakao;
- 3/4 szklanki mąki;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki sam jak w przepisie na Roladę z jabłkami, należy jedynie kakao wymieszać z mąką. Pieczenie i sposób postępowania z roladka po jej upieczeniu jest również taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę.
Składniki na masę:
- 200 g masła;
- 1 mały słoiczek kremu "Nutella";
- troszkę spirytusu;
- garś posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g białej czekolady (jeżeli akurat mamy ochotę:));
- powidło śliwkowe;
Masło utrzeć na krem i nadal ucierając dodawać po łyżce "Nutellii". Następnie dodać do smaku troszeczkę spirytusu. Wymieszać.
Poncz:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty;
- troszeczkę spirytusu;
- 3-4 krople aromatu rumowego lub migdałowego;
Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć i delikatnie skropić przygotowanym wystudzonym ponczem. Następnie ciasto posmarować powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć masę czekoladową (trochę odłożyć do dekoracji), posypać orzechami i czekoladę i ciasto zwinąć w roladę. Gotową roladę obsmarować masą i udekorować według własnego uznania. Dobrze schłodzić przed podaniem.
A tutaj po kolejnym upieczeniu:)
kolejne cudo przede mną!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com