Deserek ten zobaczyłam u Majanki.
Od razu wzbudził on moją ciekawość, bo zaintrygował mnie smak awokado w
wersji słodkiej. I muszę Wam powiedzieć, że deser nawet mi smakował.
Kolor intrygujący i smak intrygujący... czegóż chcieć więcej?
Obrać awokado, wypestkować i wrzucić do blendera, dodać sok z limonki i cukier trzcinowy. Składniki razem zmiksować. Grejpfruta obrać ze skóry i albedo. Układać w nie dużych pucharkach warstwami: kawałki grejpfruta, mus z awokado, kawałki grejpfruta, mus z awokado. Na wierzch można położyć trochę grejpfruta. Deser podawać schłodzony.
Jeśli chodzi o awokado, to ja przekroiłam je na pół w zielonej łupinie, wyjęłam pestkę, a miąższ wydrążyłam łyżką. Wiem, że to co napisałam jest banalne, ale jestem pewna, że nie wszyscy wiedzą, że właśnie w ten sposób można "załatwić sprawę" z awokado:)
Składniki na 2 porcje (nie duże):
- 1 duże awokado;
- sok z połowy limonki;
- 3 łyżki cukru trzcinowego;
- 1 grejpfrut różowy;
Obrać awokado, wypestkować i wrzucić do blendera, dodać sok z limonki i cukier trzcinowy. Składniki razem zmiksować. Grejpfruta obrać ze skóry i albedo. Układać w nie dużych pucharkach warstwami: kawałki grejpfruta, mus z awokado, kawałki grejpfruta, mus z awokado. Na wierzch można położyć trochę grejpfruta. Deser podawać schłodzony.
Jeśli chodzi o awokado, to ja przekroiłam je na pół w zielonej łupinie, wyjęłam pestkę, a miąższ wydrążyłam łyżką. Wiem, że to co napisałam jest banalne, ale jestem pewna, że nie wszyscy wiedzą, że właśnie w ten sposób można "załatwić sprawę" z awokado:)
Wygląda bardzo orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńpiekne !!!
OdpowiedzUsuńPrzepieknie to wyglada, ta zielen z rozem - rewelacja!
OdpowiedzUsuńchociaz nie wiem, czy bym sie odwazyla - ja awokado uwielbiam... ale z sola :) Pozdrawiam
Pyszny no nie ?:))
OdpowiedzUsuńPięknie u Ciebie wygląda :)
Jadłam taki deser w restauracji i był rewelacyjny, dlatego zaczęłam szukać przepisu w internecie. Mus był lekki i delikatny, z lekkim posmakiem słodkawo-kwaskowym (nie wiem, ile dali cukru, te 3 łyżki to chyba za dużo, ale trzeba spróbować). Na wierzchu można wetknąć listki mięty. Super orzeźwiający deser na lato. Polecam!
OdpowiedzUsuń