sobota, 24 marca 2012

Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's)

Delikatny, kremowy, lekko pachnący Bailey'sem... Nam bardzo smakował:) Przepis od Doroty.



Składniki na spód:
  • 190g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie;
  • 60g roztopionego masła;

Składniki na masę serową:
  • 700g twarożku kremowego (np. Philadelphia);
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 4 jajka;
  • 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki śmietany kremówki;
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda).

Przygotować spód: Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem i wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.

Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry.

Sernik wystudzić i dowolnie udekorować. U mnie posypałam czekoladowymi wiórkami.


Moje uwagi:
  • sernik piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, a proporcje składników zwiększyłam o 1/4 ich ilości. Sernik piekłam 1,10h.
  • na masę serową wykorzystałam "Twaróg delikatny naturalny" firmy President (kupiłam w "Biedronce");
  • do masy serowej lepiej jest dodać posiekaną czekoladę, wówczas sernik lepiej się kroi;  
 

6 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale, zazdroszczę takiego smakołyku w domu !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny :) Musi być pyszny :)Nie widziałam go wcześniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam sernik z tym likierem, faktycznie smak godny uwagi, Twój pod tą pierzynką z czekolady prezentuje się świetnie (mój miał tylko polewę kawową)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko polewę kawową??? Toż to dopiero musiał być smak, uwielbiam kawę pod każdą postacią:)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale .Takiego jeszcze nie jadłam .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O, mniam, on jest przepyszny! piekłam go kiedyś.
    Mniaaam:)

    OdpowiedzUsuń