Delikatny, kremowy, lekko pachnący Bailey'sem... Nam bardzo smakował:) Przepis od Doroty.
Składniki na spód:
Składniki na masę serową:
Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda).
Przygotować spód: Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem i wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.
Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry.
Sernik wystudzić i dowolnie udekorować. U mnie posypałam czekoladowymi wiórkami.
Składniki na spód:
- 190g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie;
- 60g roztopionego masła;
Składniki na masę serową:
- 700g twarożku kremowego (np. Philadelphia);
- 3/4 szklanki cukru;
- 4 jajka;
- 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's;
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady;
- 2 łyżki śmietany kremówki;
Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda).
Przygotować spód: Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem i wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.
Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry.
Sernik wystudzić i dowolnie udekorować. U mnie posypałam czekoladowymi wiórkami.
Moje uwagi:
- sernik piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, a proporcje składników zwiększyłam o 1/4 ich ilości. Sernik piekłam 1,10h.
- na masę serową wykorzystałam "Twaróg delikatny naturalny" firmy President (kupiłam w "Biedronce");
- do masy serowej lepiej jest dodać posiekaną czekoladę, wówczas sernik lepiej się kroi;
wygląda wspaniale, zazdroszczę takiego smakołyku w domu !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
piękny :) Musi być pyszny :)Nie widziałam go wcześniej ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam sernik z tym likierem, faktycznie smak godny uwagi, Twój pod tą pierzynką z czekolady prezentuje się świetnie (mój miał tylko polewę kawową)
OdpowiedzUsuńTylko polewę kawową??? Toż to dopiero musiał być smak, uwielbiam kawę pod każdą postacią:)
UsuńWygląda wspaniale .Takiego jeszcze nie jadłam .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, mniam, on jest przepyszny! piekłam go kiedyś.
OdpowiedzUsuńMniaaam:)