I znowu zagościłam w kawiarence u Dorotki:)
Tym razem wybrałam mleczne ciasteczka, które z każdym kolejnym dniem
były coraz lepsze:) Moim znajomym bardzo smakowało to małe "conieco" do
kawki, więc myślę że i Wam te wdzięczne ciasteczka smakować będą :)
Składniki na około 30 ciasteczek:
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mleka w proszku;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 150 g miękkiego masła;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 2 jajka;
- 125 g białej czekolady (posiekanej);
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
sa wspaniale
OdpowiedzUsuń