środa, 28 marca 2012

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami

W związku z tym, że poprzednie pieczenie (13:)) w ramach WC ominęło mnie przez moje wyjazdy, do 14-ego pieczenia zabrałam się z wielkim zapałem:) Z wielkim, bo nie dość, że zaraz po powrocie do domu wpadłam do Gospodyni tej edycji WC - Olcika, to jeszcze przez przypadek kupiłam gazetkę, w której swoim bystrym okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:)
Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) 



Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • szczypta soli;
  • 50 g cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 100 g zimnego masła;
  • 100 g migdałów w płatkach (pominęłam);
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem i wysypać na stolnicę. W pryzmie zrobić wgłębienie i do środka wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu;
  • 125 g cukru pudru;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej;
  • 200 ml śmietany;
Wykonanie:
Ser zemleć, wymieszać z cukrem, mąką, jajkami i skórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej 30%), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Składniki na masę jabłkową:
  • 5 winnych jabłek;
  • 4 łyżki miodu;
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty.
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180oC. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

5 komentarzy:

  1. Ale smakowite połączenie! Tyle pyszności w jednym, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę powiedzieć ,że wygląda nieziemsko ,jak z cukierni! Przyznaj się! Kupiłaś to :PP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? Nie pamiętam już, kiedy kupowałam w cukierni lub sklepie ciasto do domu:) Hehe...

      Usuń
  3. ten ser wygląda tak aksamitnie !!
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam to ciasto. Było przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń