W związku z tym, że poprzednie pieczenie (13:)) w ramach WC ominęło mnie przez moje wyjazdy,
do 14-ego pieczenia zabrałam się z wielkim zapałem:) Z wielkim, bo nie
dość, że zaraz po powrocie do domu wpadłam do Gospodyni tej edycji WC - Olcika,
to jeszcze przez przypadek kupiłam gazetkę, w której swoim bystrym
okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam
powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i
tak ogromny apetyt na słodycze:)
Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:)
Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:)
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki;
- 2 łyżeczki kakao;
- szczypta soli;
- 50 g cukru pudru;
- 1 jajko;
- 100 g zimnego masła;
- 100 g migdałów w płatkach (pominęłam);
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao, solą,
cukrem i wysypać na stolnicę. W pryzmie zrobić wgłębienie i do środka
wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem
posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w
kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu;
- 125 g cukru pudru;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 4 jajka;
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej;
- 200 ml śmietany;
Wykonanie:
Ser zemleć, wymieszać z cukrem,
mąką, jajkami i skórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej
30%), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Składniki na masę jabłkową:
- 5 winnych jabłek;
- 4 łyżki miodu;
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 1 łyżeczka cynamonu;
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda
nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować
miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty.
Tortownicę o średnicy 26cm
posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę
serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180oC.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto
przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować
według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej
patelni płatkami migdałowymi.
Ale smakowite połączenie! Tyle pyszności w jednym, mniam:)
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć ,że wygląda nieziemsko ,jak z cukierni! Przyznaj się! Kupiłaś to :PP
OdpowiedzUsuńSzczerze? Nie pamiętam już, kiedy kupowałam w cukierni lub sklepie ciasto do domu:) Hehe...
Usuńten ser wygląda tak aksamitnie !!
OdpowiedzUsuńSzana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
Pamiętam to ciasto. Było przepyszne!:)
OdpowiedzUsuń