czwartek, 29 marca 2012

Orzechowy we francuskim cieście

Przepis stary jak świat! A mimo to ciasto zawsze smakuje, bo i nie za słodkie, i nie "masiaste", i lekkie (mimo ciasta francuskiego). Zresztą ciasto francuskie w tym cieście to nie jest typowe ciasto francuskie:) Kto jeszcze tego ciacha nie piekł i nie jadł, to niech upiecze i skosztuje! Polecam!



Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki;
  • 250 g margaryny;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżka zimnej wody;
  • szczypta proszku do pieczenia;
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Masa orzechowa:
  • 300 g mielonych orzechów włoskich;
  • 300 g cukru pudru;
  • 9 żółtek;
  • 11 białek;
  • szczypta proszku do pieczenia;
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać orzechy, szczyptę proszku do pieczenia i zamieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. a ja się zastanawiałam, co mam zrobić z ciasta francuskiego ! :)
    Szana,
    Zapraszam do siebie!
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń