Przepis stary jak świat! A mimo to ciasto zawsze smakuje, bo
i nie za słodkie, i nie "masiaste", i lekkie (mimo ciasta
francuskiego). Zresztą ciasto francuskie w tym cieście to nie jest
typowe ciasto francuskie:) Kto jeszcze tego ciacha nie piekł i nie jadł,
to niech upiecze i skosztuje! Polecam!
Składniki na ciasto:
Masa orzechowa:
Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki;
- 250 g margaryny;
- 2 żółtka;
- 1 łyżka zimnej wody;
- szczypta proszku do pieczenia;
Masa orzechowa:
- 300 g mielonych orzechów włoskich;
- 300 g cukru pudru;
- 9 żółtek;
- 11 białek;
- szczypta proszku do pieczenia;
Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
a ja się zastanawiałam, co mam zrobić z ciasta francuskiego ! :)
OdpowiedzUsuńSzana,
Zapraszam do siebie!
www.gastronomygo.blogspot.com