środa, 29 lutego 2012

Sernik z malinami

Jak dla mnie, to sernik przepyszny:) Uwielbiam malinki i równie mocno uwielbiam serniki... i pewnie dlatego mi ten sernik tak bardzo smakuje. Ciasto, nie da się ukryć, jest pracochłonne, ale warto je upiec.


Składniki na ciasto:
  • 25 dkg margaryny (ja używam zawsze "Kasię");
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 5 żółtek;
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 słoiczek dżemu malinowego;
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, dodać margarynę i posiekać razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka (czasami dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany) i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki (lekko zmrozić), natomiast pozostałe ciasto należy rozwałkować, wyłożyć do przygotowanej formy i posmarować dżemem malinowym.
Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg sera białego;
  • 30 dkg cukru pudru;
  • 12 dkg masła;
  • 10 jajek;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
  • olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny;
  • ewentualnie rodzynki;
  • 1 l malin;
Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, potem po trochę sera. Masę dobrze utrzeć. Następnie do masy dodać trochę olejku, budyń i sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny.
Składniki na bezę:
  • 5 białek (te co zostały od ciasta);
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 kisiel cytrynowy;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na maliny. Na wyłożoną pianę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) pozostawione, lekko zmrożone ciasto.
Sernik piec w temperaturze 1800C przez 1 godzinę i 15 minut.
Proporcje składników na sernik są na dużą blaszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz