Nareszcie trafiłam na ulubiony serniczek:) Piekłam "po wiedeńsku" z
różnych przepisów, ale zawsze było nie to... Aż w końcu uratowała mnie
Jasia...Wszyscy w pracy dziś chwalili:)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg sera tłustego (użyłam mielonego z wiadereczka);
- 8 jajek;
- 25 dkg masła;
- 2 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 średnie ugotowane ziemniaki;
- 1 cukier waniliowy lub aromat;
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Ser
i ziemniaki zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Następnie dodawać kolejno żółtka, cały czas przy tym
ucierając. Potem dodać kolejno ser i ziemniaki, wymieszać. Następnie
dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz bakalie. Wymieszać. Na
końcu dodać ubite na sztywną pianę białka i znowu delikatnie wymieszać.
Masę wylać do średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą
bułką.Piec w temp. 1750C około 1 godzinę.
Wierzch upieczonego sernika można polukrować lub polać polewą czekoladową.
Dobry prosty przepis,robiłem kilka razy za każdym razem OK.
OdpowiedzUsuń