Bardzo dobre ciasto:) Już niejednej osobie smakowało:) Polecam je szczególnie...:)
Biszkopt:
- 9 jajek;
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 1 szklanka mąki tortowej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 czubate łyżki kakao ciemnego;
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy
białka będą ubite należy dodać cukier kryształ i w dalszym ciągu ubijać
do czasu aż cukier przestanie być wyczuwalny. Następnie dodać wszystkie
żółtka i lekko wymieszać. Do masy tej dodać przesiane przez sito: mąkę,
proszek do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej
pergaminem formy i piec około 30 - 40 minut w temp. 1800C.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić. Po około 20
minutach biszkopta wyłożyć z formy i całkowicie wystudzić. Zimny
biszkopt należy przekroić na pół i obie części lekko naponczować.
Biszkopta z tego przepisu piekę w formie o wymiarach 25x35cm.
Poncz:
- 3/4 szklanki chłodnej mocnej herbaty;
- parę kropel olejku migdałowego;
- troszkę alkoholu (spirytus lub wódka czysta);
Wykonanie:
Podane składniki wymieszać i naponczować ciasto.
Masa wiśniowa:
- 1/2 kg mrożonych wiśni (wydrylowanych);
- 1 l soku wiśniowego;
- 3 budynie wiśniowe;
- 2 galaretki wiśniowe;
- szczypta cynamonu;
Wykonanie:
3/4
l soku wiśniowego zagotować ze szczyptą cynamonu. W pozostałym soku
rozpuścić budynie i dodać je do gotującego się płynu. Zagotować. w
gorącym budyniu rozpuścić galaretki. Następnie dodać mrożone wiśnie.
Wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt i całkowicie wystudzić.
Śmietana:
- 3/4 l śmietany 30%;
- 1 łyżka cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 2 łyżki żelatyny;
- 1/5 szklanki gorącej wody;
Wykonanie:
Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do ubitej śmietany
cały czas przy tym mieszając.
Ubitą śmietanę wyłożyć na masę
wiśniową i przykryć drugą częścią biszkopta.
Wierzch ciasta posmarować śmietaną i posypać startą na tarce czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz