Winne i delikatne, lekko czuć posmak gruszki, kiedy ugryzamy je
kawałeczek po kawałeczku...:) Przepis dostałam od koleżanki, która
prawdopodobnie miała go z forum cincin.
Składniki:
Gruszki należy obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. W jednym naczyniu należy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon, imbir i gruszki. W innym naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i aromatem waniliowym. Płynne składniki należy wlać do miski z sypkimi produktami, do tego dodać roztopione i lekko przestudzone masło. Szybko wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate. Formę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami i wypełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 2000C. Po upieczeniu odstawić na około 5 minut, po czym wyjmować z foremek. Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 40 dkg mąki pszennej;
- 10 dkg cukru kryształu;
- 10 dkg roztopionego masła;
- 2 jajka;
- 1,5 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego;
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 płaska łyżeczka cynamonu;
- po szczypcie imbiru i soli;
- 40 dkg gruszek (ja użyłam gruszek z kompotu);
Gruszki należy obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. W jednym naczyniu należy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon, imbir i gruszki. W innym naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i aromatem waniliowym. Płynne składniki należy wlać do miski z sypkimi produktami, do tego dodać roztopione i lekko przestudzone masło. Szybko wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate. Formę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami i wypełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 2000C. Po upieczeniu odstawić na około 5 minut, po czym wyjmować z foremek. Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz