Grzyby marynowane
Bardzo fajny przepis, sprawdziłam:) Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".
Składniki:
- 1 kg grzybów;
- 2 dkg soli na 1 l wody do obgotowania grzybów;
- 10 dkg cebuli;
- 1,25 szklanki wody;
- 1,25 szklanki octu (10%);
- 5 dkg cukru;
- 1 dkg soli;
- 1/2 dkg przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe);
Do
marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i
gąski. Marynuje się każdy rodzaj grzybów oddzielnie. Najlepsze są grzyby
małe, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe
grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby
należy oczyścić z piasku, przyciąć trzony i starannie wypłukać. Wrzucić
do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebulę
dodać w całości lub pokroić na połówki) i gotować prawie do miękkości.
Grzyby wyjąć (cebulę odrzucić), osączyć, ułożyć do słoiczków, ostudzić.
Przygotować zalewę zagotowując wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami,
ostudzić i zalać nią grzyby. Do grzybów można jeszcze dodać małe
cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz