wtorek, 21 lutego 2012

Grzyby marynowane

Bardzo fajny przepis, sprawdziłam:) Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".



Składniki:
  • 1 kg grzybów;
  • 2 dkg soli na 1 l wody do obgotowania grzybów;
  • 10 dkg cebuli;
  • 1,25 szklanki wody;
  • 1,25 szklanki octu (10%);
  • 5 dkg cukru;
  • 1 dkg soli;
  • 1/2 dkg przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe);
Do marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski. Marynuje się każdy rodzaj grzybów oddzielnie. Najlepsze są grzyby małe, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby należy oczyścić z piasku, przyciąć trzony i starannie wypłukać. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebulę dodać w całości lub pokroić na połówki) i gotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć (cebulę odrzucić), osączyć, ułożyć do słoiczków, ostudzić. Przygotować zalewę zagotowując wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, ostudzić i zalać nią grzyby. Do grzybów można jeszcze dodać małe cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki zamknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz