Biszkopt:
- 9 jajek;
- 30 dkg cukru kryształu;
- 2 łyżki kakao ciemnego;
- 1,25 szklanki mąki tortowej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko zamieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym dużą blaszkę do pieczenia. Piec w temperaturze 1800C około 30-40 minut.
Śmietana:
- 1 litr śmietany kremówki (30%);
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- 2 łyżki żelatyny;
- 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny);
Żelatynę rozpuścić w o,20 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę uprzednio schłodzoną w lodówce ubić na sztywno z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem. Następnie dodać żelatynę i szybko miksować mikserem, żeby nie porobiły się malutkie grudki.
Poncz:
- 3/4 szklanki herbaty zimnej;
- 1/2 buteleczki olejku śmietankowego;
- można dodać troszkę spirytusu;
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, placki nasączyć delikatnie ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Troszkę śmietany zostawić, żeby posmarować nią wierzch ciasta. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz