Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".
Składniki:
Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki, sparzyć zanurzając na 1 minutę we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wekach lub słojach typu twist i zalać gorącą zalewą.
Przygotowanie zalewy: wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.
Papryka i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoi (ja się tego sztywno nie trzymałam:)). Słoje zamknąć zakrętkami i pasteryzować 15-25 minut, zależnie od wielkości słoi.
Składniki:
- 1 kg papryki;
- ok.2i1/3 szklanki wody;
- 10 dkg cukru;
- 1 dkg soli;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- ok. 1/2 szklanki octu (10%);
Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki, sparzyć zanurzając na 1 minutę we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wekach lub słojach typu twist i zalać gorącą zalewą.
Przygotowanie zalewy: wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.
Papryka i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoi (ja się tego sztywno nie trzymałam:)). Słoje zamknąć zakrętkami i pasteryzować 15-25 minut, zależnie od wielkości słoi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz