wtorek, 21 lutego 2012

Papryka konserwowa

Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".



Składniki:
  • 1 kg papryki;
  • ok.2i1/3 szklanki wody;
  • 10 dkg cukru;
  • 1 dkg soli;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • ok. 1/2 szklanki octu (10%);
Wykonanie:
Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki, sparzyć zanurzając na 1 minutę we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wekach lub słojach typu twist i zalać gorącą zalewą.
Przygotowanie zalewy: wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.
Papryka i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoi (ja się tego sztywno nie trzymałam:)). Słoje zamknąć zakrętkami i pasteryzować 15-25 minut, zależnie od wielkości słoi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz