Bułeczki te piekłam już dosyć dawno temu na pewien
kilkudniowy wypad nad Solinę... Chciałam dogodzić swoim... Towarzystwo
na wycieczce było miłe, fajne i kochane, a bułeczki pyszne i miodem
pachnące... Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 jajka i miękkie masło, wszystko wymieszać dodając przy tym stopniowo mąkę pszenną. Ciasto wyrobić (powinno "odchodzić" od ręki, jak się będzie kleiło to dobrze jest dosypać trochę mąki). Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki (ja do niektórych wkładałam do środka wiśnie), wykładć je na przygotowaną wcześniej formę do pieczenia (wyłożoną papierem pergaminowym), posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 75oC piekarnika. Drożdżówki piec od 5 do 10 minut, następnie należy zwiększyć temperaturę piekarnika do 200oC. Drożdżówki piec na złoty kolor.
Autorka przepisu te drożdżówki piecze w piekarniku z termoobiegiem i grzałką od dołu przez 15-20 minut.
Ciasta na te drożdżówki nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, gdyż wstawiamy je na początku pieczenia do lekko nagrzanego piekarnika i wówczas drożdżówki sobie rosną:)
Składniki:
- 50 g drożdży;
- 1/4 szklanki mleka;
- 1 cukier waniliowy;
- 1/2 szklanki miodu naturalnego;
- około 500 g mąki pszennej;
- 100 g miękkiego masła;
- 3 jajka;
Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 jajka i miękkie masło, wszystko wymieszać dodając przy tym stopniowo mąkę pszenną. Ciasto wyrobić (powinno "odchodzić" od ręki, jak się będzie kleiło to dobrze jest dosypać trochę mąki). Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki (ja do niektórych wkładałam do środka wiśnie), wykładć je na przygotowaną wcześniej formę do pieczenia (wyłożoną papierem pergaminowym), posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 75oC piekarnika. Drożdżówki piec od 5 do 10 minut, następnie należy zwiększyć temperaturę piekarnika do 200oC. Drożdżówki piec na złoty kolor.
Autorka przepisu te drożdżówki piecze w piekarniku z termoobiegiem i grzałką od dołu przez 15-20 minut.
Ciasta na te drożdżówki nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, gdyż wstawiamy je na początku pieczenia do lekko nagrzanego piekarnika i wówczas drożdżówki sobie rosną:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz