Wiem, ostatnimi czasy rzadko coś tutaj wpisuję:( Niestety, to brak
czasu, ale myślę, że zaległości nadrobię:) Przepisów do wpisania
nazbierała się cała masa, więc wcześniej czy później na pewno się tu
pojawią...
Co do ciasta rabarbarowego z truskawkami, to
jest wyśmienite!!! To ciasto to jedno z niewielu, które mnie zachwycają.
Kiedy upiekłam je pierwszy raz, to od razu podbił moje podniebienie:)
Radzę zatem, kto jeszcze tego ciacha nie piekł, to niech się zabiera do
roboty póki sezon na rabarbar i świeże truskawki!
Przepis krąży po necie, pojawia się tu i tam, ale ja, a właściwie to moja koleżanka znalazła go na blogu Dorotus
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 10 dkg masła;
Wykonanie:
Mąkę
wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne
grudki. Wsypać te mieszankę na blachę 33xcm i dobrze wcisnąć w dno
blaszki. Piec około 10-12 minut w temperaturze 1800C. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
Składniki na nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki cukru;
- 1/4 szklanki mąki ( ja dałam mąkę kartoflaną);
- szczypta soli;
- 6 żółtek;
- 1 szklanka słodkiej śmietanki;
- 4 szklanki rabarbaru pokrojonego w plasterki;
- 1 szklanka truskawek pokrojonych w plasterki;
Składniki na bezę:
- 6 białek;
- 1/2 szklanki cukru;
Wykonanie:
W
dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać, wymieszać ze
śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać
rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w
temperaturze 1800C przez godzinę. Białka ubić na sztywną
pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i
piec, aż beza się zrumieni (około 10-15 minut). Ciasto wystudzić i
pokroić na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz