niedziela, 26 lutego 2012

Cappucino Agnieszki


To cappucino jest bardzo smaczne, zachwyciło już wielu smakoszów przeróżnych słodkości:)Przepis na to ciasto znalazłam kilka lat temu na jakimś portalu internetowym. Ciasto z racji dobrego smaku piekłam już wiele, wiele razy... Przez ten czas przepis uległ znacznej zmianie... Teraz powstaje takie oto cudo...



Należy upiec jasny biszkopt z 6 jajek.

Masa:
  • 6 żółtek;
  • 2 jajka;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 30 dkg masła;
  • 5 serków waniliowych homogenizowanych;
  • 3 szklanki mleka w proszku;
  • 3 łyżki żelatyny;
  • 1 szklanka wody;
Wykonanie:
Zółtka i jajka ubić na parze z cukrem. Masło utrzeć i dodać do niego przestudzoną masę jajeczną. Następnie dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance wody (żelatynę schłodzić).

Poncz: 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 2 szklanki bardzo gorącej wody;
  • 2 kieliszki rumu;
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie okrągłych lub podłużnych ciastek biszkoptowych;
  • trochę kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta;

Wykonanie:
Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić.
Do przygotowania ciasta potrzebne jest również 1 opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych.
Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód ciasta delikatnie nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy. Na masie układamy jedno obok drugiego, ciastka biszkoptowe nasączone ponczem. Na ciastka należy wyłożyć resztę masy (troszkę należy zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta). Masę przykrywamy biszkoptem, ponczujemy resztą kawy z rumem.Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym kremem. Gotowe ciasto posypujemy kawą cappucino lub startą czekoladą.




Uwagi:
1. Ciasto trzeba przekładać kremem dosyć szybko, gdyż masa tężeje.
2. Czasami krem może być zbyt rzadki, wówczas trzeba włożyć go do lodówki i sprawdzać, czy zaczął już tężeć. 

3 komentarze:

  1. placek przepyszny. Nie wyobrażam sobie bez niego żadnych świąt .

    OdpowiedzUsuń
  2. szukałam inspiracji na ciasto imieninowe do pracy i zrobiłam na ciemnym spodzie, efekt więcej niż zadowalający - rewelka!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. po co jajka w kremie.Bez nich krem jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń