Interesująco, imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi".
Składniki na 8 rożków:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g);
- 300 g pieczarek;
- 100 g orzechów włoskich;
- 10 szalotek lub 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- 1 łyżka śmietany;
- natka pietruszki;
- szczypta rozmarynu;
- szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie);
- sól, pieprz;
- 1 jajko;
- sezam do posypania;
Pieczarki umyć. Duże pieczarki pokroić w plastry, małe przeciąć na ćwiartki. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na dużym ogniu, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny i smażyć dalej, aż płyn odparuje. Dodać pokrojoną cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, dosypać bazylię i rozmaryn (jeśli są świeże to należy je pociąć), smażyć do momentu zeszklenia się cebulki. Następnie dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać kilka razy aż śmietana zgęstnieje i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto francuskie (jeżeli mamy ciasto mrożone to wyjmujemy je przed smażeniem pieczarek, by się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie i wyciąć osiem kwadratów. Na środku każdego kwadrata ułożyć farsz. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem i złożyć po przekątnej tworząc trójkąty. Boki skleić i docisnąć widelcem tworząc wzorek.
Gotowe rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni.
przecież ciasto francuskie jest słodkie....
OdpowiedzUsuńAnonimie, uśmiałam się:D:D:D:D
Usuńa tak na marginesie, ja również uwielbiam takie sakieweczki/rożki. Świetne jest to, że nadzienie za każdym razem może być inne, a całość zawsze zaskakuje smakiem:) ja uwielbiam np. z kapustą i grzybami- kapuśniaczki, do barszczu:D pycha!
Ciasto francuskie słodkie? heheheh :D
OdpowiedzUsuńŚwietne są te rożki. Pozdrawiam Alinko :)