wtorek, 20 maja 2014

Francuskie rożki z pieczarkami



Interesująco, imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi".




Składniki na 8 rożków:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g);
  • 300 g pieczarek;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 10 szalotek lub 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • 1 łyżka śmietany;
  • natka pietruszki;
  • szczypta rozmarynu;
  • szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie);
  • sól, pieprz;
  • 1 jajko;
  • sezam do posypania;

Pieczarki umyć. Duże pieczarki pokroić w plastry, małe przeciąć na ćwiartki. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na dużym ogniu, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny i smażyć dalej, aż płyn odparuje. Dodać pokrojoną cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, dosypać bazylię i rozmaryn (jeśli są świeże to należy je pociąć), smażyć do momentu zeszklenia się cebulki. Następnie dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać kilka razy aż śmietana zgęstnieje i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.

W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto francuskie (jeżeli mamy ciasto mrożone to wyjmujemy je przed smażeniem pieczarek, by się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko.

Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie i wyciąć osiem kwadratów. Na środku każdego kwadrata ułożyć farsz. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem i złożyć po przekątnej tworząc trójkąty. Boki skleić i docisnąć widelcem tworząc wzorek.
Gotowe rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni.



3 komentarze:

  1. przecież ciasto francuskie jest słodkie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, uśmiałam się:D:D:D:D

      a tak na marginesie, ja również uwielbiam takie sakieweczki/rożki. Świetne jest to, że nadzienie za każdym razem może być inne, a całość zawsze zaskakuje smakiem:) ja uwielbiam np. z kapustą i grzybami- kapuśniaczki, do barszczu:D pycha!

      Usuń
  2. Ciasto francuskie słodkie? heheheh :D
    Świetne są te rożki. Pozdrawiam Alinko :)

    OdpowiedzUsuń