wtorek, 15 kwietnia 2014

Pastitsio




Bardzo smaczny i szybki obiad, daję słowo:) Do przygotowania pastitsio zainspirowała mnie Atinka która nie dość, że ciekawie gotuje to jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie.







Składniki:
  • 500 g makaronu rurki (penne);
  • 500 g mięsa mielonego;
  • 200 g sera fety;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 jajka;
  • 1,5 szklanki przetartych pomidorów;
  • sos beszamelowy;
  • oliwa do smażenia;
  • sól, pieprz, oregano;
  • 1 pomidor (do dekoracji);
  • trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella);

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła;
  • 1,5 szklanki mleka;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól;
 
Wykonanie:
Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Przygotować sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko-wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez około 35-45 minut w temperaturze 1800C, do zrumienienia. Po upieczeniu i wyjęciu zapiekanki z piekarnika dobrze jest odczekać około 15 min, żeby potrawę dobrze się kroiło. 



1 komentarz: