Coś naszło mnie na warzywa i to na duszone, pieczone lub gotowane:) I dzięki moim zachciankom trafiłam na ten przepis. I fajnie, że trafiłam, bo danie mi posmakowało i z pewnością jeszcze je przygotuję.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 4 tortille (25 cm średnicy);
- 0,75 szklanki startego żółtego sera;
- 75 g szpinaku (świeży lub mrożony);
- pół dużej cukinii;
- 2 małe marchewki;
- czerwona papryka;
- garść czerwonej fasoli z puszki;
- 0,25 puszki kukurydzy;
- 2 ząbki czosnku;
- papryczka chili (opcjonalnie);
- sól, pieprz do smaku;
Składniki na sos pomidorowy:
- 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki;
- 1,25 szklanki wywaru z warzyw;
- 2 małe cebule lub szalotki;
- ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka cukru;
- mielone chili;
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Sos gotujemy około 20 minut, do momentu aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.
Przygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni.
Uwielbiam ten przepis :) Jadłam wiele razy :D
OdpowiedzUsuńAlinko, warzywa w każdej postaci są i zdrowe i smaczne. Twój sposób na wykorzystanie warzyw jest świetny a danie smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, mniaaam !:)
OdpowiedzUsuń