poniedziałek, 10 marca 2014

Enchilada wegetariańska z warzywami



Coś naszło mnie na warzywa i to na duszone, pieczone lub gotowane:) I dzięki moim zachciankom trafiłam na ten przepis. I fajnie, że trafiłam, bo danie mi posmakowało i z pewnością jeszcze je przygotuję.
Przepis znalazłam tutaj.






Składniki:
  • 4 tortille (25 cm średnicy);
  • 0,75 szklanki startego żółtego sera;
  • 75 g szpinaku (świeży lub mrożony);
  • pół dużej cukinii;
  • 2 małe marchewki;
  • czerwona papryka;
  • garść czerwonej fasoli z puszki;
  • 0,25 puszki kukurydzy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • papryczka chili (opcjonalnie);
  • sól, pieprz do smaku;


Składniki na sos pomidorowy:
  • 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki;
  • 1,25 szklanki wywaru z warzyw;
  •  2 małe cebule lub szalotki;
  • ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • mielone chili;


Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Sos gotujemy około 20 minut, do momentu aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.

Przygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam ten przepis :) Jadłam wiele razy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, warzywa w każdej postaci są i zdrowe i smaczne. Twój sposób na wykorzystanie warzyw jest świetny a danie smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, mniaaam !:)

    OdpowiedzUsuń