Pyszne, szybkie i pieczemy je z owocami, które akurat mamy pod ręką. Będę wracać do tego przepisu na pewno, to murowane!!!
Składniki na ciasto:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Wymieszać. Wylać na blaszkę, wyłożyć ćwiartki jabłek i posypać kruszonką. Piec w temp. 180st.C przez około 45 minut.
Składniki razem rozetrzeć w palcach. Jak się łączy za bardzo na masę to dodać mąki. Mają powstać grudki ciasta, które posypane na cieście ucieranym (nie tylko) pięknie się zrumienią podczas pieczenia i pysznie smakują:)
A tutaj wersja z rabarbarem:)
Składniki na ciasto:
- 6 jajek;
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
- 1,5 szklanki oleju;
- 1 kg jabłek;
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Wymieszać. Wylać na blaszkę, wyłożyć ćwiartki jabłek i posypać kruszonką. Piec w temp. 180st.C przez około 45 minut.
Składniki na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki cukru;
- 125 g margaryny;
Składniki razem rozetrzeć w palcach. Jak się łączy za bardzo na masę to dodać mąki. Mają powstać grudki ciasta, które posypane na cieście ucieranym (nie tylko) pięknie się zrumienią podczas pieczenia i pysznie smakują:)
A tutaj wersja z rabarbarem:)
Zrobiłam i powiem ,że jest przepyszne .Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńwitam na jaka duza blache jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńWłaśnie wymierzyłam dno blaszki, tj. 20x31cm.
Usuńwitam a piekarnik grzałka góra dół czy sam dół?
OdpowiedzUsuńU mnie i góra i dół.
UsuńWłaśnie jest w piekarniku, tylko ja użyłam mąki razowej :) Mam nadzieję, że będzie pyszne, bo pachnie z kuchni bardzo ładnie :D
OdpowiedzUsuńWitam,i u mnie już w piekarniku :)Myślę,że bedzie się czym pozachwycać pozdrawiam :)Jola.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za przepis.Ciasto zrobiłam z truskawkami.Wyszło super.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń