Na taką właśnie surówkę skusiła mnie Margarytka. I nie żałuję tej pokusy, bo surówka przypadła mi do gustu... lekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:)
Składniki:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej;
- 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki;
- 1/2 szklanki włoskich orzechów;
- garś suszonej żurawiny;
- 1 łyżka majonezu;
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów);
- sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
Orzechy posiekać nie za drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami.
Orzechy posiekać nie za drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami.
Bardzo lubię surówki z kapustą pekińską i dodatkami. Ale takich, jak Twoje nie łączyłam. Chętnie spróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńooo takiej jeszcze nie jadłam! koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńFajna suróweczka, pysznie wygląda. Lubię ananasa w surówkach :)
OdpowiedzUsuń