niedziela, 5 stycznia 2014

Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką



Delikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry. Gorąco polecam ten przepis.






Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 szklanka cukru brązowego;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka marchewki otartej na tarce o grubych oczkach ;
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej;
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich;
 
Wykonanie:
Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.


Składniki na masę serową:
  • 2 łyżki masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 120g serka śmietankowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.
Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta. cyba Ci skubnę przepis Alinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Zjadłabym marchewkowego ciacha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej wersji nie znałem więc zapisuje i będę je robił :) Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może być np. Bieluch bez dodatków oczywiście:) Taki serek, którym smarujemy kanapkę na śniadanie. Może być też zwykły biały ser, ale musi być zmiksowany na gładką masę śmietankową:) Ja w każdym bądź razie najczęściej korzystam z Bielucha:)

    OdpowiedzUsuń