Delikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry. Gorąco polecam ten przepis.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 szklanka cukru brązowego;
- 2/3 szklanki oleju;
- 3 jajka;
- 1 szklanka marchewki otartej na tarce o grubych oczkach ;
- 1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżka skórki pomarańczowej;
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich;
Wykonanie:
Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.
Składniki na masę serową:
Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 2 łyżki masła;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 120g serka śmietankowego;
- 1 cukier waniliowy;
- kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;
Wykonanie:
Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.
Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.
Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.
Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.
Uwielbiam takie ciasta. cyba Ci skubnę przepis Alinko :-)
OdpowiedzUsuńCudne! Zjadłabym marchewkowego ciacha!:)
OdpowiedzUsuńTej wersji nie znałem więc zapisuje i będę je robił :) Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńJaki serek śmietankowy? ?
OdpowiedzUsuńMoże być np. Bieluch bez dodatków oczywiście:) Taki serek, którym smarujemy kanapkę na śniadanie. Może być też zwykły biały ser, ale musi być zmiksowany na gładką masę śmietankową:) Ja w każdym bądź razie najczęściej korzystam z Bielucha:)
OdpowiedzUsuń