czwartek, 2 stycznia 2014

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami



Ciasto to jest znane wielu blogerkom, które piekły je jakieś pięć, sześć lat temu. Wówczas krajanka ta królowała na polskich blogach, dzisiaj zapomniana już niestety:( A szkoda, bo ciasto pyszne, choć słodkawe. Można, a nawet trzeba je upiec kilka dni przed planowanym serwowaniem na stół, bo lepsze jest po kilku dniach - nabiera smaków:)
Nie będę pisać, od kogo zgapiłam ten przepis, bo korzystało z niego wiele dziewczyn. Napiszę tylko, że polecam. A Koleżanki, które to ciasto już piekły, proszę niech się wypowiedzą na temat smaku tej krajanki piernikowej:)




Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm

Ciasto piernikowe:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 0,5 szklanki miodu;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 125 g masła;
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów;
  • 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 4 łyżki przyprawy do piernika;

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki.


Masa marcepanowa:
  • 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej);
  • 2 żółtka;
  • 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mleka;
  • 1 łyżka soku pomarańczowego;
  • 1 łyżka soku cytrynowego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego;

Wszystkie składniki razem utrzeć.


Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe;

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić masę marcepanową (zostawiając po 1 cm czystego ciasta od brzegu). Na marcepanie rozsmarować powidła śliwkowe, na powidła położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić brzegi z ciastem na dole. Jeżeli to nie będzie zrobione, to podczas pieczenia zarówno masa jak i powidła wypłyną na zewnątrz i bardzo się spieką. 
Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny.

Polukrowane ciasto zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje.


Pasta migdałowa:
  • 1,5 szklanki migdałów bez skórki;
  • 1,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 białko;
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego;
  • szczypta soli;

Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami i wyrobić na gładką, twardawą masę. Pastę schłodzić w lodówce. Pasta musi być zimna przed kolejną obróbką. Niewykorzystane resztki pasty można przechować w zamrażalniku. Pasta ta to nic innego jak marcepan. Mimo tego nie próbowałam piec tej krajanki z gotowej masy marcepanowej kupionej w sklepie.

 

5 komentarzy:

  1. Jaka zapomniana ? Uwielbiam ją i znowu upiekłam na Święta :-))
    Pozdrawiam w nowym roku !

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to jest pyszne ciasto ! Robiłam je na święta dwa razy, ale nie w tym roku.
    Cudne, smaczne, słodkie, korzenne. Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobną kostkę upiekłam u siebie w domu, polałam ją tylko czekoladą, obłędna w smaku!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze nie robiłam... A kusi mnie od dawna, bo wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alinko, nie piekłam tej krajanki, ale już na zdjęciu widzę, że warta jest zrobienia. A składniki są fantastyczne: marcepan i migdały... pyszne :)

    OdpowiedzUsuń