poniedziałek, 28 października 2013

Rodzynkowiec


Pyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:)




Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel";
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.


Składniki na masę budyniową:
  • 2 budynie czekoladowe;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 200 g masła;

Wykonanie:
Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu.


Składniki na masę rodzynkową:
  • 100 g czekolady mlecznej "Wedel";
  • 100 g czekolady gorzkiej "Wedel";
  • 100 g masła;
  • 400 g rodzynek;
  • 1 szklanka rumu;

Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować.
Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.


Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki;

Przełożenie ciasta:

Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej.  Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową.
Ciasto odstawić do stężenia.



11 komentarzy:

  1. Oj, chyba szybko to ciasto zrobię. Bardzo smacznie się zapowiada, kiedy czyta się ten przepis. No i bardzo smacznie wygląda na zdjęciu. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę ,wygląda wyśmienicie! Cudowna konsystencja! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne musiało być! Uwielbiam rumowe rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O to ciasteczko obowiązkowo w sobotę......

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanko...czym zastąpić rum?Czy w ogóle się tak da.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i wódką czy spirytusem, ale to już nie będzie to samo:(

      Usuń
  6. To ciacho już dawno za mną chodzi.....

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam....pomimo,że rodzynki namoczyłam w olejku rumowym z odrobiną wódeczki.Ciasto przepyszne.....

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ten przepis już od kilku lat, ale jeszcze go nie robiłam:) Chyba czas na to ciasto, zwłaszcza, ze za chwilę Święta:)

    OdpowiedzUsuń