poniedziałek, 21 października 2013

Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe


Ciasto, które idealnie pasuje na jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)





 Biszkopt:

Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty.


Składniki na masę makową:
  • 1,5 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 20 g rodzynek;
  • 2 łyżki orzechów;
  • 150 g cukru pudru;
  • 1,5 łyżki miodu;
  • 4 jajka;
  • 200g suchego maku;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt.


Składniki na masę serową:
  • 500 g sera białego;
  • 120 g masła lub margaryny;
  • 200 g cukru pudru;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone masło lub margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę z białek, wszystko lekko wymieszać, wylać na masę makową i wyrównać.


Składniki na masę orzechową:
  • 4 jajka;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić.


Składniki na masę jabłkową:
  • 1 słoik prażonych jabłek (900g);
  • 2 galaretki agrestowe;

Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić.


Składniki na krem orzechowy:
  • 200 g masła;
  • 0,5 l mleka;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 80 g cukru kryształu;
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka;

Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. 1 0,5 szkl. mleka rozrobić budyń. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować wszystko razem, cały czas przy tym mieszając. Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać przestudzony budyń  cały czas przy tym ucierając. Na koniec dodać przestudzone orzechy, wymieszać. Do masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu.


Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową.


15 komentarzy:

  1. Widać, że pracowite, ale warte tego :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wysokie :) Ciekawy miks smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda baaardzo apetycznie...nie wątpię że i smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się napracowałaś. Ale efekt! Piękne ciasto zrobiłaś. Na pewno jest bardzo smaczne, bo akurat zrobiłaś z moich ulubionych składników. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny widok:) ciasto pewnie bardzo pracochłonne, ale efekt rekompensuje wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam takich warstwowych ciast. Smakowicie wygląda :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ono ma warstw! bardzo fajnie wygląda i faktycznie pasuje na jakąś imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! Jakie wysokie i wielowarstwowe! Podoba mi się . koniecznie do zrobienia na jakąś imprezkę. Super, naprawdę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kolorowe! świetne chyba na nadchodzące (tak tak, to już blisko:) Święta

    OdpowiedzUsuń
  10. Przekładaniec zdecydowanie pobudzający kubki smakowe. Zawiera sporo produktów, które uważane są za bardzo zdrowe - jabłka, orzechy. Przy ich zakupie warto zwrócić uwagę, skąd pochodzą oraz oczywiście od kogo kupujemy. W każdym razie takie ciasto najlepiej smakuje z pysznymi produktami naturalnymi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Boziu! brakuje mi foremki profesjonalnej, gdyz ten "potworek" wyrosl ogromny! biszkopt, ciasto makowe, serowe, orzechowe juz dawno przeroslo moja wysoka forme a tu jeszcze jablka i krem!

    OdpowiedzUsuń